En ung legende
Therese Johaug er bare 28 år gammel, men er allerede en internasjonal kjendis med en rekke meritter bak ryggen. Therese er ingen kjempe, med 162 cm på strømpelesten og kun førti kilo tung, men hun har vunnet det aller meste av langrennsløp i løpet av sin korte karriere. Langrennsløperen er blant de aller beste norske utøverne for øyeblikket, og vi spår henne en fantastisk fremtid i årene som kommer. Hun vil meget sikkert ha en lang karriere, og vil fortsette å håve inn gull for det norske landslaget i all overskuelig fremtid. Samtidig er Therese Johaug en aktiv person også når hun ikke har skiene på, noe vi ser på alle hennes utmerkelser og priser. For øyeblikket er hun blant annet ambassadør for organisasjonen Right to Play, som fokuserer på lek og idrett blant barn i verdens vanskeligste områder. Hun har vunnet hele 42 renn i verdenscupen, og har vunnet selve cupen sammenlagt to ganger i det siste. Dessuten har Johaug vunnet tre såkalte «tourer» – både Tour de Ski i 2014 og 2016, samt Ski Tour Canada i 2016.
Overlegen norgesmester
Therese Johaug fikk sitt store gjennombrudd allerede som 18-åring, og ble overraskende nok tatt ut til en allerede overlegen norsk seierstropp under verdensmesterskapet i Sapporo i Japan. Det året, i 2007, tok hun en bronsemedalje (i sitt første VM!), og ble tidenes yngste medaljevinner i ski-VMs historie. Deretter har karrieren gått rett opp, med to gull i stafetten samme år og bronse i junior-VM. På toppen av dette har hun dominert norgesmesterskapet på ski siden 2007, når hun vant fellesstarten. Hun tok gull i Rensfjellrennet 2008 på Støren, vant 30 km i 2009 i Røros, samt jaktstarten i Voss i 2012. Deretter kom gullmedaljen fra NM i Lillehammer i 2014, gullet i Røros i 2015, samt to gullmedaljer på Beitostølen i 2016. Dessuten herjer hun i Skarverennet, som hun har vunnet ni ganger siden 2007. Når du vinner verdens største skirenn ni ganger (seks ganger på rad), er det liten tvil om at du fortjener å være på landslaget.
Verdensmester og olympisk mester
Therese Johaug har vært nærmest ustoppelig siden hennes første medaljer i 2007. Hun vant to gullmedaljer under VM i Oslo i 2011 – både 30 km fristil og i stafetten. Hun tok også gullmedaljen to år etter i Val di Fiemme, samt tre gullmedaljer i Falun i 2015. Totalt snakker vi 7 medaljer i ski-VM fra kun tre mesterskap. Blir det bedre? Knapt! Therese Johaug har også vunnet gullmedaljen i vinter-OL 2010 i Vancouver, der hun var en sentral del av stafetten blant kvinner. Johaug tok også to medaljer i Sotsji 2014 – disse i individuell sammenheng (30 km fristil og 10 km klassisk).
Doping i 2016
Norske nyheter var overfylt av en skandale i 2016, når Therese Johaug ble tatt i en dopingprøve. Ingen kunne tro at vår skidronning kunne bruke ulovlige preparater. Det viste seg at det forbudte stoffet ble brukt ved en feil (i en krem), men dette slo veldig dårlig ut – for øyeblikket er Johaug suspendert fra all trening og skivirksomhet. Hun er dog tilbake i 2017, og vi vedder på at hun vil ta gullet i ski-VM med én gang. Norske skiløpere trenger ingen doping for å knuse motstanderne, spesielt når det er snakk om langrenn.
Olavstatuetten og Dialektprisen
Som sagt er Therese Johaug veldig aktiv også på fritiden, noe som har slått ut i flere prestisjefylte utmerkelser. Hun vant blant annet både Olavstatuetten og Dialektprisen i 2011. Olavstatuetten gis ut til store norske sportsutøvere av Adresseavisen i Trondheim, og regnes som den høyeste utmerkelsen i byen. Dialektprisen på sin side gis ut for å vise hvor viktig norske dialekter er, og hvor viktig det er å støtte deres utbredelse. Therese Johaug tviholder på dialekten sin, derfor har hun virkelig fortjent denne utmerkelsen. Johaug har gjort Dalsbygda-dialekten til en populær, kul dialekt!