Europeisk mesterskap

Verdenscupen i ski er en populær konkurranse som ser verdens beste skiløpere kjempe om retten til å kalle seg den beste av de beste. Alle de største legende flokker seg hit for å delta, og siden verdenscupen går i gang hvert eneste år er det ikke overraskende at dette er den mest populære begivenheten blant skifrelste mennesker. På mange måter er verdenscupen et europeisk mesterskap, siden verdens beste skilag kommer fra vårt kontinent, og fordi verdenscupen alltid avholdes på diverse løyper i Europa. Det avholdes cupmesterskap både blant seniorer og for U23, samtidig som selve cupen deles inn i flere deler. Sprintcupen og distansecupen er de to hoveddelene, og resultatene fra disse mesterskapene regnes inn i medaljene som deles ut for sammenlagte seire. Samtidig har man nasjonscupen, som vi kommer til noe senere. Alt i alt er verdenscupen i ski virkelig noe for alle. Alle som elsker langrenn vil finne noe spennende å følge med på – blant annet kommer den norske skikongen Petter Northug og skidronningen Marit Bjørgen hit for å vise frem hva de kan. Selv etter utallige år med stadige forandringer og nye regler, er verdenscupen fortsatt den største årlige begivenheten innen langrenn, og slik vil det nok være i alle år fremover.

 

FIS – god organisering

Det internasjonale skiforbundet ble grunnlagt så tidlig som i 1924, og har siden dette stått for administreringen av alle typer vintersport. Totalt er over ett hundre nasjonale skiforbund med i FIS, som har hovedkontorer i Sveits. FIS organiserer både alpint, nordiske grener, freestyle, snowboard og andre typer vintersport, og flere spennende mesterskap settes i gang med jevne mellomrom verden rundt. Annethvert år avholdes det dessuten en kongress for FIS, der medlemmene diskuterer de ulike grenene, reglene, mesterskapene og diverse begivenheter. Her blir det dessuten vedtatt om nye vintersporter skal få være med i de ulike cupene. FIS har vært veldig gode på å administrere de ulike mesterskapene, derfor har man aldri gått glipp av en verdenscup. Organisasjonen er profesjonell og fokuserer på vintersport – her hører vi aldri noe politikk bli nevnt, og ingen fryktelige skandaler har vokst frem gjennom årene (til forskjell fra f.eks. FIFA). Det internasjonale skiforbundet fokuserer på utøvernes beste, og skisportens utvikling.

 

Norske skikonger

Alle norske skikonger og dronninger har vært innom verdenscupen. De er der hvert år, faktisk. Marit Bjørgen er til og med blant topp tre av de mestvinnende vintersportutøverne ifølge Det internasjonale skiforbundet, som står bak disse mesterskapene (94 seire). Mer enn dobbelt så mange som Bjørn Dæhlie, skal du vite! Samtidig er det verdt å nevne de norske skilegendene som har vært innom ulike verdenscuper og håvet inn medaljene. Se bare på Verdenscupen 2015/2016, der norske skiutøvere tok alle de tre plassene sammenlagt! Ja, Martin Johnsrud Sundby tok førsteplassen, med Petter Northug like i hælene og Finn Hågen Krogh på tredjeplass. Northug vant verdenscupen sist i 2012/2013, mens Bjørgen og Johaug har byttet på å vinne de tre siste mesterskapene sammenlagt.

 

Nasjonscupen

Mange overser denne viktige delen av verdenscupen, men nordmenn bør virkelig legge merke til denne. Nasjonscupen er den sammenlagte seieren av landet de ulike utøverne representerer – hver enkeltseier teller, både blant menn og kvinner. Her har Norge virkelig vært den dominerende kraften i alle år. Norge har faktisk vunnet nasjonscupen hvert eneste år helt siden 1997 – 20 år med total dominans! Alt i alt har Norge vunnet alle nasjonscuper siden 1981, bortsett fra 7 ganger (Sverige vant 2 og Russland/Sovjet vant 5 ganger). Det beste her er at Norge har vunnet begge deler av denne konkurransen (menn og kvinner), ikke fokusert på ett kjønn slik mange andre land har gjort. Vi er overlegne mestere i langrenn, og dette vil neppe forandre seg i fremtiden. Norge er et ski-land, der unge talenter alltid står klare til å ta over når legendene legger skiene på hylla.

 

Privacy Policy